İlimizde Biçerdöverle hububat hasadı devam ediyor. 04.06.2020 tarih ve 2020/1 no' lu Biçerdöver kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili Valilik Tebliğine göre, İl genelinde 57 teknik personelle kontroller devam etmektedir.
İlimiz hububat alanlarının yaklaşık % 95' i Biçerdöverle hasat edilmektedir. Bu sebeple hasatta dane kaybı çiftçilerimizin ve ülke ekonomimiz için önem arz etmektedir. % 1' lik dane kaybı dahi, ekonomimizin ve çiftçilerimizin milyonlarca liralık zarar görmesine sebep olmaktadır. Bu yıl biçerdöverle dane kayıp oranı en fazla % 3 olarak belirlenmiş olup, bu oranı geçen operatör belgesi bulunmadan hasat yapan ve yangın tüpü bulundurmayan biçerdöver sahipleri ve operatörlere, kabahatler kanununun 5326 maddesine göre yetkili personeller tarafından cezai işlem uygulanacaktır.
Biçerdöver operatörlerinin Yetkinliği, Biçerdöverle hasat yapan Kişinin G sınıfı sürücü belgesi veya operatör belgesi olması gerekmektedir.
Çiftçilerimizin 1 yıllık emeklerinin karşılığını alabilmesi için, Biçerdöver operatörlerin ve çiftçilerimiz şu hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir;
1- Zamansız Hasat: Olgunlaşmamış, hasadı gecikmiş, çiğ düşmüş, sabah çok erken veya akşam karanlığında yapılan hasatlarda dane kaybı fazla olmaktadır.
2- Biçerdöverlerin yüksek hızda çalıştırılması: Biçerdöverler daha fazla alan biçmek için yüksek hızda çalıştırılmaktadır bu da dane kaybına yol açmaktadır.
3- Tarlanın tesviyesiz olması: Tarla zemininin engebeli, taşlı ve yabancı otun fazla olması dane kaybına yol açmaktadır.
4- Nakliye de yaşanan kayıplar: Hasat edilen ürünün tarladan taşınması sırasında taşıma araçlarının uygun olmamasından dolayı önemli ölçüde ürün kaybı yaşanmaktadır.