Ülkemizde her yıl yaklaşık 280 Bin ton civarında sertifikalı patates tohumu üretimi yapılmaktadır. Sivas, Kayseri, Konya, Eskişehir, Afyonkarahisar, Karaman, Aksaray, Yozgat, Amasya ve Erzurum gibi illerde üretilen bu patates tohumlarının % 90 'ı ilimizde bulunan yaklaşık 1,5 Milyon tonu bulan kayadan oyma doğal soğuk hava depolarına getirilerek muhafaza edilmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından bu tohumların tamamının hastalık ve zararlılar yönünden kontrolleri yapılmakta gerekli numuneler alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmektedir. Bu tohumların son kontrolleri yapıldıktan sonra hazırlanan raporlar, Bakanlığımız Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine gönderilerek sertifikasyon işlemleri tamamlanmaktadır.
2019 üretim sezonu sonunda ilimize getirilen 215 Bin ton patatesin tohumunun hastalık ve zararlılar yönünden tüm kontrolleri yapılarak, 200 Bin ton 'u sertifikalandırılmıştır. Bu tohumlar 2020 üretim sezonunda kullanılmak üzere ilimizden ülke geneline sevk edilmekte ve yurt dışına da ihraç edilmektedir.
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Okan YILMAZ " Üreticilerin yüksek verim ve hastalıklarla mücadelesinde sertifikalı patates tohumluğu kullanmalarını tavsiye ediyorum" diyerek 2020 üretim sezonun bereketli geçmesini temenni etti…