Ürgüp ve köylerinde yulaflar işleniyor.
Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, Yulaf için en uygun hasat zamanının seçilmesi önemlidir. Kardeşlenme fazla olduğundan, bir bitkideki tanelerin tümünün olumu için gerekli süre, öteki serin iklim tahıllarına göre daha uzundur. Yulaf genellikle ana saptaki tanelerin sarı olum ile tam olum arasında olduğu devrede biçilmelidir. Saplar hasat sonrasında tarlada 3-5 gün yeterince kurutulduktan sonra harman edilmelidir. Harmandan sonra elde edilen taneler belli bir süre kurutulduktan sonra depolanmalıdır. Eğer yulaf kuru ot için yetiştirilmişse sarı olumdan biraz önceki, silaj için yetiştirilmişse süt olum döneminde biçilmelidir. Kışlık ekilen yulaflar, yazlık ekilenlere göre birkaç hafta daha önce hasat olgunluğuna geldiği gibi, kışlık yulaflar daha fazla tane ve saman verimi sağlamaktadır.
Düşük üretim maliyeti ve tanelerinin besin değerlerinin yüksek olması nedeniyle, diğer tahıllarla karşılaştırıldığında, yulafın kahvaltılık olarak kullanımı ve evcil hayvanların beslenmesindeki önemi giderek artmaktadır. Ülkemizde üretilen yulafın büyük bir kısmı hayvan yemi olarak tüketilmektedir. Hayvan beslenmesindeki sayısız yararları nedeniyle yulafın hayvan beslenmesinde daha da çok kullanılması gerekmektedir. Çünkü yulaf tanesinde bulunan avenin maddesinin, genç organizmaların gelişimini hızlandırmak, süt verimini ve yağ oranını artırmak, koyun ve kuzuların beslenmesine uygun olması gibi sayısız yararları vardır. Yulaf insan beslenmesi ve sağlığı açısından da önemli bir bitki olmasına rağmen bu önemi insanlarca yeterince bilinmemektedir. Bu önemin anlatılması ve kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bütün çiftçilerimize bereketli, bol kazançlı ve kazasız hasat dönemi diliyorum.” dedi.
Aksalur Mahallesinde ikamet eden Ürgüp Ziraat Odası meclis üyesi Ferhat Bozdemir'de kendi tarlasında yetiştirdiği yulafı işlediklerini, verimlilikten memnun olduğunu, üretmekten dolayı mutluyuz. Ülkemizin coğrafik yapısı bakımından, iklim şartlarından ve toprağının bereketinden dolayı tarım sektörünün can bulduğu bir yer. Tarım sektörünü canlı tutabilmek, ekonomiyi de canlı tutmak anlamına gelir. Kırsal alanlarda yaşayan insanlar için istihdam sağladığı gibi, dışa bağımlı olmadan ülke ekonomisinde de büyük rol oynadığını belirterek bütün üreticilere bereketli bir hasat yılı dilediğini söyledi.