Ürgüp Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Ürgüp Ziraat Odası > Haberler > Ürgüp Bölgemizde Üzüm Bağ Filiz Alma ve İlaçlamaları Başladı

Ürgüp Bölgemizde Üzüm Bağ Filiz Alma ve İlaçlamaları Başladı

Ürgüp'te Üzüm Bağlarında ennur (engir) alma, filiz kırma işleri yapılırken diğer yandan salkım güvesi ve küllemeye karşı ilaçlamalar yapılıyor.

Ürgüp'te çiftçiler, üzüm bağlarından ennur (engir) alma, filiz kırma ve ilaçlama işlerine başladılar. 

Üzüm üreticilerinden görüştüğümüz Aksalur mahallesinde ikamet eden üretici çiftçi ve aynı zaman da Ürgüp Ziraat Odası Meclis Üyesi olan Ferhat Bozdemir "Bismillah dedik nisan ayında budamaları bitirdik, daha sonrasında ramazan öncesi yetişebildiğimiz kadar bağlarımızı yabani ota karşın çapaladık şimdi ise filizlenen üzüm çubuklarımız da seyretme işlemi yapıyor külleme ve salkım güvesine karşın koruma ilaçlarımızı sıkıyoruz bugün itibariyle ben kendi yetiştirdiğim bağlara sabahın erken saatlerinde havanın serin ve rüzgarın az olduğu vakitte ilaç uyguladım. Gönül ister ki hiç ilaç vermeyelim ama oluşan hastalıklardan dolayı emeğimiz boşa gidiyor bu yüzden tedbir almak zorunda kalıyoruz. Üzüm ve meyve üreticilerimize zamanında ilaçlamada bulunmalarını tavsiye ediyorum. Bir yıl emek veriyoruz karşılığını alamazsak sıkıntı yaşayabiliriz. dedi.

Bağların genelde Ürgüp ve çevresinde, Mart ayı başında budanmaya başlandığını özellikle soğuk almayan yüksek kesimlerin daha erken budandığını yer yer 20 nisana kadar devam ettiğini ifade eden Bozdemir,“ Önce budama yapılır budama bittikten sonra bağlar sürülür. Mayıs Hazirana doğru filizlenme başlayınca seyretme işlemi yapılır ve bir daha sürülür. Bu arada oluşabilecek hastalıklara karşı ilaçlama yaparak tedbir alırız. Yöremizde üzümler Ağustos Eylül’de olgunlaşmaya başlıyor. Eylül ekim aylarında ise hasat ediyoruz. Üzümlerimizden pestil, pekmez yapılır, kurutulur ayriyeten sofralık olur taze taze yenir. Budama sırasında budadığımız dallarıda, değerlendirip tandırda ekmek yaparken kullanıyoruz. Soba tutuşturmak için de kullanıyoruz. Ama genelde tandır için kullanıyoruz. Bütün üretici çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum.” ifadelerini kullandı.

29 Mayıs 2019 Çarşamba / Filiz Alma ve İlaçlama

12 Mart 2019 Salı / Budama