Ürgüp'te çiftçiler, cemrelerin düşmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte bağ budama işlerine başladılar.
Bağ budamasıyla ilgili görüştüğümüz Aksalur mahallesinde ikamet eden üretici çiftçimiz Ferhat Bozdemir "Bismillah dedik budamalara başladık, Ürgüp'ün ve Aksalurumuzun kuru üzümü, pekmezi meşhurdur. Üzümün, kuru üzümün, güzel yetişmesinin sırrı bağın budamasından ve bakımından geçer. Eğer bağ budama zamanında ve iyi bilen kişiler tarafından budanmazsa, bağ gücünü kaybeder ve iyi verim alınmaz. Büyüklerimizden öğrendik yıllardır bağcılık ve hayvacılık yaparak geçimimi sağlıyorum" dedi.
Bağların genelde Ürgüp ve çevresinde, Mart ayı başında budanmaya başlandığını özellikle soğuk almayan yüksek kesimlerin daha erken budandığını yer yer 20 nisana kadar devam ettiğini ifade eden Bozdemir,“ Önce budama yapılır, tercihe bağlı olarak bordo bulamacı verilir çubuklara budama bittikten sonra bağlar sürülür. Mayıs Hazirana doğru filizlenmeye başlayınca yeni sürgünler ennurlar alınır, ardından arazi bir daha sürülür. Üzümler Ağustos Eylül’de olgunlaşmaya başlıyor. Eylül ekim aylarında ise hasat ediyoruz. Üzümlerimizden pestil yapılır, pekmez yapılır, kurutulur ayriyeten sofralık olur taze taze yenir. Budama sırasında budadığımız dallarıda, değerlendirip tandırda ekmek yaparken yakıyoruz. Soba tutuşturmak için de kullanıyoruz. Ama genelde tandır için kullanıyoruz. Bütün üretici çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum.” ifadelerini kullandı.